Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Veiligheid voorop: Met kinderen naar het zwembad

Zwemmen doen we voor de lol en voor onze ontspanning. Maar zwemmen met kinderen is voor jou als ouder niet altijd even ontspannen. Kinderen zien zelf vaak geen gevaren, waardoor het nodig is om altijd goed op te letten. In de drukte kan je ze uit het oog verliezen als je even rustig een boek of tijdschrift leest. Vooral als je kinderen hebt van onder de 6 jaar (of zelfs ouder als ze geen diploma A hebben) is het belangrijk om je altijd bewust te zijn van de veiligheid van je kind. Tips nodig voor veilig zwemmen met kinderen? Ik help je op weg.

Geef je kind op tijd zwemlessen

De beste manier om je kind zo veilig mogelijk te laten zwemmen, is door ze op tijd zwemlessen te laten nemen. De meeste kinderen beginnen als ze een jaar of vijf zijn. Met diploma A op zak kunnen kinderen zich vaak wel redden in het zwembad op een camping, maar met diploma B of C voel je je al een stuk geruster.

Kind in Zwembad Veiligheid Voorop via Camping-met-Zwemparadijs.nl

Foto van frank mckenna via Unsplash

Zoek van tevoren uit waar wateren te vinden zijn

Bij aankomst op een camping is het verstandig om te achterhalen waar op de camping wateren te vinden zijn. Is er maar één zwembad of zijn er meerdere? En hoe zit dat met vijvertjes en meren? Het makkelijkst is natuurlijk om even een plattegrond te raadplegen bij de receptie. Zo weet je in welke stukken van het park je je kind niet uit het oog mag verliezen.

Maak goede afspraken

Spreek van tevoren goed met elkaar af waar de kinderen vrij mogen spelen en waar niet. Zorg dat ook je kind weet waar ze dicht in de buurt moeten blijven. Moet je toch even weg? Bespreek het dan met een andere volwassene zodat deze hiervan op de hoogte is en goed op je kind kan letten totdat je terug bent. Wanneer je in de buurt van water bent is het niet verstandig om de grote zus of broer deze verantwoordelijkheid te geven. In de speeltuin kan dat vaak prima, maar in dit geval is een volwassene echt nodig.

Zorg voor voldoende veiligheidsmiddelen

Of je kind nu wel of niet al een diploma heeft kan het fijn zijn om wat hulp in te roepen van veiligheidsmiddelen. Vooral zwemvleugeltjes zijn erg praktisch en dragen bij aan veilig zwemmen met kinderen. Een kind doet deze vaak niet makkelijk af en het hoofdje blijft automatisch boven water. Dit betekent niet dat je niet meer op hoeft te letten! Zwembandjes zijn enkel een hulpmiddel. Ook reddingsvesten en kurken zijn populair. Kurken zijn alleen minder veilig, omdat deze rond het middel van het kind zitten waardoor ze toch voorover kunnen hangen. Reddingsvesten zijn veilig maar minder praktisch voor in een zwembad. Een zwemband telt niet als veiligheidsmiddel! Deze zijn enkel voor de lol en bieden geen zekerheid.

Let ook op andermans kinderen

Ondanks dat elke ouder op zijn eigen kind let, kan het absoluut geen kwaad om ook een klein oogje te houden op kinderen in de buurt. Speelt er een kindje helemaal alleen naast het zwembad? Check dan even of er iemand op het kind let of check of het kind een zwemdiploma heeft. Zelfs ouders die hun kinderen hartstikke goed in de gaten houden kunnen in de drukte soms een kind uit het oog verliezen. En dan ben je blij dat iemand anders let op de veiligheid van je kind!

Meer tips nodig? Lees hier meer over de veiligheid van kinderen bij water.

Ben jij wel eens op een camping met zwemparadijs geweest?

Schrijf erover op ons blog! »

« Terug naar overzicht

Camping-met-Zwemparadijs